HTML

thinspiráció

életmódot váltok. orthorexia, sportorexia, alkorexia, meg minden. inspiráló kontent. hosszú okoskodások az életmódról, az izületekről, meg a hájról úgy általában. mert meg tudom csinálni.

jabbalight twitter/tumblr feed

Friss topikok

  • hidewatch: Megértelek, azt hiszem, de cáfolom amit írtál :) Pizzát enni igenis jó dolog :) (2011.01.13. 15:04) Az imént ettem egy pizzát
  • Jabba Light: köszi nasha!!! <3333 (2011.01.03. 11:14) Az ilyen filmek engem inspirálnak.
  • Jabba Light: bocsánat, de nasha megajándékozott egy szoftverrel, és azóta nem tudok mással foglalkozni :D (2010.03.19. 16:36) vissza
  • dundolka: Hozzon azég örömből végtelent, szeretetből önzetlent, sikereket amennyit csak lehet,így kívánok bé... (2009.12.23. 11:42) Re: VAGY elégedett vagyok a testemmel, VAGY fogyókúrázok?
  • Tink@ (törölt): Hátén nagyon szívesen eltöltenék vele egy hétvégét mint 2barátnő olyanok lenénk:) NÉZZÉTEK MEG AZ ... (2009.12.02. 00:21) gyűlölet

ez a doboz minekvan?

2009.08.02. 17:42 Jabba Light

vasárnap

 

Szarul érzem magam. Úgy fáj a hasam, mint a gimiben, amikor reggelente csak citromot ettem. Édesapám mondta annak idején, hogy enni kell, mert különben a gyomorsav a gyomrodat bontja le. Ez az egyik leglehangolóbb kép, amit el tudok képzelni - kicsit mindig visszavet a fogyókúrában és a normális étrend kialakításában, hiszen a legkisebb éhségre rögtön beparázom és enni akarok.

 

Szóval visszavetődtem. Amikor elkezdtem a blogot, azt a célt tűztem ki magam elé, hogy amellett, hogy kevesebbet/egészségesebben fogok enni, kulturáltabban is fogom mindezt csinálni. Aztán kiszámoltam a fehérjediétás fehérjeigényemet, és összemértem a spontán kajámmal – ég és föld. Azóta ezen görcsölök (tudom, ne görcsöljek) hogy csak egész napi zabálással tudom elérni azt a fehérjeszintet. Így újra egész nap zabálok, de mivel nem tudok ennyi csirkemellet enni minden nap, ezért sajtot, gyümit, juhtúrót zabbantok, és aztán átszakad a gát, és vajas kenyeret, magvakat és a végén bármit, ami elém kerül…

 

Szóval túl könnyű átfordulni.

 

Ma reggel elmentem usziba, és a tegnapi töltött palizsánomból ettem egy falatkát, hogy úszás közben ne az izmaimból keljen tápanyagot csinálnom (helyesen tettem?).

 

Úsztam egy órát és visszafelé a bicikliúton is kissé megnyomtam, így a mai napra jutó intenzív mozgás végül 1,5 óra lett (hacsak este nem ropunk!).

 

Aztán visszatérve ettem kb 30 g gomolyasajtot, mert állítólag kell a sport után a fehérje.

 

 

1 óra körül nagyjából tökéleteset ebédeltem, minden nap így kéne szerintem kinéznie az ebédnek és a vacsinak is, legalábbis a fejemben lévő diétás idea szerint: töltött padlizsán (húsos, tejfölös, sajtos, hagymás töltelékkel)  valamint friss saláta (paradicsomból, répából, hagymából, kevés kukoricából, olivaolajjal, borssal, citrommal, magvakkal) és egy pohár bor.

 

(Az alapanyagok egyébként  a Ti tanácsaitok szerinti piacozásból származnak.)

 

 

Nem is értem, miért volt utána az az ingerem, hogy megint egyek gomolyát, juhtúrót, és végül vajaskenyeret…

 

Este még tolok egy-két pohár bort, de igyekszem letáncolni.

 

7 komment

Címkék: életmód


A bejegyzés trackback címe:

https://thinspiracio.blog.hu/api/trackback/id/tr361283514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fusi · http://fusi.inda.hu 2009.08.03. 09:38:11

Csúcs. Hajrá.
Egyébként van valami konkrét célod is, vagy csak úgy általában a menőség?:) Amikor azt írod, hogy "meg tudom csinálni", akkor mire gondolsz pontosan? Van egy áhitott testsúly vagy külalak? Vagy hogy jól érezd magad? Vagy egy megtett táv az uszodában?

Egyébként nem tetted rosszul, hogy ettél valamit sport előtt, de nem is olyan fontos. Csak a testépitők képzelik azt, hogy az izmot csak úgy hiphop le lehet mozogni, egyébként meg nem olyan könnyü azért, függetlenül attól, hogy múltkor irtam. Izmaidban van elég glikogén (üzemanyag) alvás után is, zsirraktár meg sovány embereknél is szinte kimerithetetlen (futhatnál többszáz kilit vele), szóval az izom egy darabig biztonságban van (addig amig van glikogén és/vagy nem túl nagy az intenzitás).

Jabba Light 2009.08.03. 09:57:19

:) természetesen a menőség ;D

de egyébként van egy elképzelésem arról a testalkatról, amit el szeretnék érni. illetve azt gondolom, hogy ha majd elérem ezt az első lépcsőt, akkor tudni fogom, hogy elértem, és most jöhet a második, és a többi.

Az első lépcső az volna, hogy ezt az általános pihe-puhaságot, kicsi párnácskákat az egész testemen meg akarom szüntetni, és hasznos alkatrészeket rakni a helyükre.
úgy képzelem, hogy kb. még 10 kg zsírt kéne ledolgoznom ehhez. de hamarosan elmegyek abba a laborba, és ott kérek tanácsokat a profiktól.

Egyébként azt hiszem, ez a brutális fehérje-túladagolás nekem nem fog menni kulturált formában, nem tudok majd rutint kialakítani (ez is cél), meg anyagilag sem túl egyszerű. úgyhogy új rendszert keresek. Ha minden igaz, ma este lefixálom az új célértékeket. egy kicsit kevesebb lesz a fehérje, és reálisabb érték lesz meghatározva a a szénhidrátra és a zsírra is. szerintem a szervezetem már örülne, ha lenne valami rendszer, és nem minden nap teljesen összevissza adagokat kapna esetleges időkben.

"Csak a testépitők képzelik azt, hogy az izmot csak úgy hiphop le lehet mozogni..."

kösz a biztatást, ebben a fehérje-dologban ez megerősít. gondolom, nem véletlen, hogy nem áll rá a szervezetem, hogy erőlködve tudom csak csinálni, na meg hogy nem kívánok annyi húst. Ha jól értem, ettől csak azoknak kell félniük, akiknek rossz minőségű, felfújt izmaik vannak?


"amig van glikogén és/vagy nem túl nagy az intenzitás"
a sportnál a nem túl nagy intenzitás nagyjából a zsírégető pulzusszám, ugye? mondjuk mérni nem szoktam, de a zenéhez képest nagyjából meg tudom állapítani, hogy benne vagyok-e.

Fusi · http://fusi.inda.hu 2009.08.03. 10:41:04

@Jabba Light: Ja, hát találd meg azt az étrended, ami neked megfelelő. Nem is muszáj annyi fehérjét enned, tényleg túl sokra mész. Nekem az a megfigyelésem, hogy a súlyzós edzést végzők jobban igénylik a húst (fehérjét). Ha éppen nem súlyzózok, akkor közel se igénylem annyira a fehérjét. Szóval ne stresszelj ezen se:), de azért legyen meg mondjuk a 1-1,5 g/tskg fehérje sztem, tehát, ha mondjuk 100 gramm körül vagy/nap, az már jó. Azért ezt könnyebb elérni, mint az eddigi 180-200-at, legalábbis ahogy látom kb ennyire hajtottál.
Azért fontos, mert nem célod izomból fogyni:). Példaként leirom, ha mondjuk egy hét alatt csinálsz 3500 kcal deficites és az emiatti fogyás mind zsirból jön, az 400 gramm zsirral egyenlő. Viszont ha ez a 3500kcal fogyás mind izomból jön, akkor az kb 6 kiló izmot jelent:). Ezért is hülyeség a testsúly változását nézni csak. Egy nő baromira örülhet 6 kiló fogyásnak, de ha ez mind izom, akkor jó nagy szarban van. Az más kérdés, hogy ez csak elméleti feltétlezés, szinte lehetetlen csak izomból fogyni, még a legszarabb diéta esetén is.

Innen jut eszembe, hogy ha van rá affinitásod és nem tartasz tőle annyira, nyugodtan lemehetszl kondiba vagy valamilyen más helyre, ahol súlyzós edzéseket végezhetsz. Ha jól csinálod, akkor baromi jó hatással van a testre és most nem elsősorban a bazinagy izmokról beszélek. Én és még jópáran úgy képzeljük et a dolgot, hogy a kinézet, követi a "funkciót". Tehát, ha erősödsz, hajlékonyabb, fittebb leszel, akkor a külalakod ennek megfelelően fog kinézni. Testépítők ezt megforditják, ők a jó kinézetre hajtanak, a többi csak ennek a mellékhatása. Tehát ha súlyzózól, attól még nem feltétlenül süllyedsz le a testépitők szintjére. Na mindegy, ez egy hosszabb téma, nem kommentek közé kéne irom blog bejegyzéseket:).

Igazából a testépitők nem feltétlenül azért félnek ettől mert rossz minőségü izmaik vannak, hanem azért mert egyszrüen hülyék meg ők aztán tényleg nagyon stresszelnek azon, hogy a nehezen megszerzett izmukat elégetik. Egyébként nagyon érzékenyek arra, hogy izmaikat felfújtaknak nevezik:). Való igaz, hogy ezek nem felfújt izmok. Én inkább vizezettnek nevezném:). Nem részletezve, a testépitők izomnövekedésük olyan, hogy a sokismétléses gyakorlatok során, amiket ők végeznek, a meglévő izmok lesznek nagyobbak és képesek arra, hogy több glikogént és vizet fogadjanak be, emiatt lesznek nagyobbak és teltebbek, de egyben "felfújt" hatást is kelthetnek. De azért ezek az izmokért is meg kell dolgozni, csak éppen ennek "funkció" tekintetében kevesebb haszna van (azért van), mint a kevesebb ismétléses, nehezebb súlyok mozgatásával elért izomnövekedésnek, amik általában súlyemelők és erőemelőknél figyelhetőek meg. Ők tömörebbnek hatnak és azok is.

Tulajdonképpen jól mondod, a nem túl nagy intezitás az a zsirégető pulzusszámnak is mondható, de ennek nincs akkora szerepe, mint korábban hitték. Az az elv, hogy fogyni vágyóknak zsirégető pulzusszámban kell mozogniuk, mert ekkor jön az energia zsirból, müködhet ugyan, de nem ez egyedüli megoldás a fogyásra. Tulajdonképpen a lényeg, a nap végén az energia deficit megléte. Az hogy mozgás során zsirból vagy glikogénból megy, nem olyan lényeges. Sőt, tulajdonképpen az intenzivebb sport hatékonyabb. Egyrészt azért mert mivel intenzivebb, igy több kalóriát égetsz el, másrészt meg úgy tudni, hogy az intenzivebb, esetleg intervallos mozgás nem csak a mozgás közben éget kalóriát, hanem utána a nap folyamán az anyagcserét megnöveli ezért több kcalt fogsz elégetni sokkal, mintha "csak" zsírégető pulzustartományban mozogtál volna. Ez a pulzustartományos dolog nagyon 90 es évek, tehát NEM MENŐ:). Persze nincs baj ezzel se, csak létezik más, legtöbb embernek szerintem hasznosabb mozgásforma. Mivel te már nem is vagy annyira elhizott, igy igazából már simán próbálkozhatsz intervallos mozgásokkal. Ilyen mondjuk a kettlebell (ami azért is jó, mert tulajdonképpen egy súlyzós edzés), intervallos futás, súlyemelést is lehet igy csinálni, focizás, más labdasport és szinte minden olyan sport, ahol nem állandó intenzitásu a mozgás, hanem vannak benne sprintek stb. Ilyet csinálhatsz úszás közben is néha, de pontosan nem tudom, hogy milyen egy jó intervallos protokoll úszáshoz. De erről esetleg egy következő blog bejegyzésben. Ööö, úgy értem kommentben:)

Fusi · http://fusi.inda.hu 2009.08.03. 10:42:53

Jézusom, de hosszú lettem:). Rámjött a szófosás.

Jabba Light 2009.08.03. 13:09:45

szívesen mennék focizni egyébként, pláne kosarazni, csak a térdemtől parázom... :) (egy újabb para)

egyébként a glikogén az pontosan mi, mire való és miből lehet kinyerni (az izmokat leszámítva? :)

az nem valami szőlőcukor-féle? hogyhogy a húsból szerezzük meg?

Fusi · http://fusi.inda.hu 2009.08.03. 13:22:15

A glikogén az tulajdonképpen a tárolt szőlőcukor. Két helyen tudjuk tárolni, az izomban és a májban. Izomban lehet relativ sokat tárolni, májban kevesebbet. Máj tulajdonképpen az állandó vércukor szintet biztositja és az agy cukor ellátását, az izomban tárolt glikogén pedig a mozgáshoz kell. Minél intenzivebb a mozgás, annál több glikogént és annál kevesebb zsirt használ fel a szervezet az energia előállitásához.Sprintekkel baromi gyorsan kiürülnek a raktárak, lassu kocogással sokáig elég. A zsirégető puzlustartomány elvileg azt adja meg, hogy mekkora az az intenzitás, ami mellett az energia ellátása nagy részben zsírból jön. Ott is kicsit hibás az elmélet, hogy kisebb intenzitásnál az elégetett kalória nagyrésze zsirból jön ugyan, viszont nem olyan sok az az elégetett kalória, mintha nagyobb lenne az intenzitás. Nagyobb intenzitásnál ugyan az energia kevesebb %-a jön zsirból, de abszolút értékben több, hiszen a több kalóriát égetünk el. Persze egy bizonyos itnenzitás fölött már nem igaz, hiszen sprintnél szinte 100% glikogénból jön az energia.

Remélem érthetően fejeztem ki magamat. Egyébként meg nem olyan lényeges, de én szerettem ilyenekkel foglalkozni, így rámragadt.

Fusi · http://fusi.inda.hu 2009.08.03. 13:24:10

ja igen, a térdedről megfeledkeztem. Hát, kitartást.
süti beállítások módosítása