HTML

thinspiráció

életmódot váltok. orthorexia, sportorexia, alkorexia, meg minden. inspiráló kontent. hosszú okoskodások az életmódról, az izületekről, meg a hájról úgy általában. mert meg tudom csinálni.

jabbalight twitter/tumblr feed

Friss topikok

  • hidewatch: Megértelek, azt hiszem, de cáfolom amit írtál :) Pizzát enni igenis jó dolog :) (2011.01.13. 15:04) Az imént ettem egy pizzát
  • Jabba Light: köszi nasha!!! <3333 (2011.01.03. 11:14) Az ilyen filmek engem inspirálnak.
  • Jabba Light: bocsánat, de nasha megajándékozott egy szoftverrel, és azóta nem tudok mással foglalkozni :D (2010.03.19. 16:36) vissza
  • dundolka: Hozzon azég örömből végtelent, szeretetből önzetlent, sikereket amennyit csak lehet,így kívánok bé... (2009.12.23. 11:42) Re: VAGY elégedett vagyok a testemmel, VAGY fogyókúrázok?
  • Tink@ (törölt): Hátén nagyon szívesen eltöltenék vele egy hétvégét mint 2barátnő olyanok lenénk:) NÉZZÉTEK MEG AZ ... (2009.12.02. 00:21) gyűlölet

ez a doboz minekvan?

2009.08.05. 14:49 Jabba Light

A kultúra egy mozdulat.

A kultúra csak egy mozdulattal több. Egy kibaszott unalmas, körülményes és fárasztó mozdulattal, de egy mozdulattal.

 

 

 

 

Ez a gondolat ma tisztázódott le bennem ma reggel, miközben a szemét levitele után kivételesen egy új szemeteszsákot helyeztem a vegyes hulladéktárolóba.


Csak egy mozdulat, hogy 4 helyre gyűjtsed a hulladékot, ne egyre,
Csak egy mozdulat, hogy elmosogasd a szennyesedet, miután használtad.

Csak egy mozdulat, hogy kitedd a megfelelő helyekre a vesszőket egy mondatban.

Hogy megtaláld a megfelelő kifejezést.
Hogy helyes hangsúlyozással ejts ki egy mondatot.
Hogy a munkahelyeden a projektjeidnek legyen eleje, vége.

Ha pedig éppen benne vagy egy projektben, csak egy mozdulat, hogy ne vállalj közben újat.

Nem akarok most filozófiai magaslatokban repkedni, hogy ennek mi köze a Mona Lisához. Itt most szigorúan a mindennapi, kézzelfogható kultúráról van szó, vagyis a „kulturáltságról”. Ez leginkább egymozdulatokból áll, ezek teremtik meg a jó minőséget abban, amit csinálsz, amit létrehozol.

 

Ha megnézzük az etalon-kajakultúrát, az olaszt, egy csomó apró mozzanatot látunk, "that makes sense".

Minden nap kb. ugyanakkor, ugyanolyan jellegű kajákat esznek, minden tájegységnek megvan a saját 1-2 terméke. Lereszelik a parmezánt, termesztik a kis bazsalikomukat, háromszor esznek egy nap, csak a legfrissebb alapanyagokat. Nem kell végiggondolniuk, hogy miben hány kalória van, mert évszázadok alatt kitapasztalták, hogy az az egy-két dolog, az pont elég.

 

Az olasz kultúra szabályai látszólag nem mindig racionálisak, de végtelenül egyszerűek, és  ha valaki azokat nem tartja be, akkor furán néznek rá. Nem csak az egyszerűség az olasz kultúra lényege.

Mert egyszerű lenne odaszarni a tornácra is.

 

Hanem az, hogy az egyes elemek kiegészítik egymást, és tökéletes rendszert alkotnak.

 
De még az olasz kultúra is túl sok elemből áll ahhoz, hogy így nulláról elsajátítsuk. Ez kb olyan lenne, mintha egy törvénykönyvet magolnál be, és az alapján próbálnál törvényesen viselkedni. Tehát nem lehetetlen, de fölöslegesen sok erőfeszítés.


Erre valók a minták: leutánzod a szüleid, környezeted viselkedését, és 10-14 éves korodra már tudod, hogy mikor mit kell csinálni. De Magyarországon az ember úgy nő fel, hogy azt látja: anyu eszi a krumplit szalonnával és a szalámit tepertős pogival, a könnyű "franciasaláta" pedig konzervkukoricából és 90 % zsírtartalmú majonézből áll. A könnyű "francia" krémes pedig valójában cukros zsír. A bor vízben feloldott cukros rothadvány.


Ráadásul ebbe az egészbe bezavart a háború meg a komcsi-éra, ahol vagy nem volt mit enni, vagy ha volt, akkor azt be kellett tömni azonnal.


Ettől aztán a magyar nénik 40 éves korukra úgy néznek ki, mint a felpuffadt hulla, kedvenc szórakozásuk a kórházba járás és a panaszkodás, és csúnyán néznek mindenkire, aki ezzel nem így van.

 
Pedig a helyes kajálás is egyszerű mozdulatokból áll:

csak egy mozdulat, hogy egy kajának végiggondold, kiszámold a tápértékét, kalóriatartalmát. 

Csak egy mozdulat, hogy a jó minőségű alapanyagot válaszd.

Csak egy mozdulat, hogy rendesen megrágd.

Csak egy muzdulat, hogy megteríts,

Szórjál a tetejére friss fűszereket vagy frissen őrölt borsot.

 

 

És a többi.

Ezt kell elsajátítani, akár még 30 évesen is.

Ez az egyik legfontosabb projektem: az étkezési kultúra elsajátítása.

 

 

 

6 komment

Címkék: olasz kultúra kezdet életmód projekt probléma gyakorlat 30 kalória zabálás étrend


A bejegyzés trackback címe:

https://thinspiracio.blog.hu/api/trackback/id/tr961273706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nasha · http://banasha.freeblog.hu 2009.08.05. 15:05:34

Nos, a barátnőm, a Mora olaszo-ban él, és ő azt mondta, hogy délelőtt megy a kapuccsínó, aztán koradélután ebéd, ami tészta valami zöldséges, esetleg lightosan húsos szósszal, vagy pizza. Ennyi, és nem több. De ha a pizzán van túró is, akkor az már nehéz kaja. Ja és egész nap fosnak. Nem vicc, egyszerűen ez az eredménye, hogy mindig ugyanazt a szószos izét eszik, meg isszák kávét. Egyébként a Mora mondta azt is, hogy (ő amúgy szép karcsú) hízott, mióta kint a genetikától is függ, hogy kinek milyen étrend válik be. Pl. én is két heti Olaszországi nyaralás alatt szépen meghíztam. Mert azért a szénhidrát odabasz az ilyen szerencsétlennek, mint én.

A néniket meg én is megfigyeltem. Kb. 35 éves korban kezdődik az eldisznósodás, derék eltűnik, mintha sose lett volna, hordó alak kialakul, olyankor általában levágatják a hajukat, és bedaueroltatják, mindenkinek ugyanolyan, nem kell vele bajlódni, kényelmes, stb (ez egyébként ált. mindenre igaz velük kapcsolatban). 40 évesen már csinos ruhát sem keresnek, minek az(gyakorlatilag megszűnnek nőnemű lénynek lenni ezen a világon). 45 körül már csak vegetálnak a létben. A jobbakból kedves nagymama válik, a többiekből meg besavanyodott (baszatlan, ahogy a szép magyar szleng mondja) szürke buksza lesz, aki megszólja a vele egykorú kissé jobban karbantartott Julit, amiért az befestette a haját valamilyen színűre, talán még egy kis sminket is használ, esetleg topot vesz fel szoknyával, mer' nézd má' hogy néz ki.
Ezt akarom én elkerülni, hogy ide fajuljak, de mindenképpen.

Jabba Light 2009.08.05. 15:55:09

akkor az olaszoknál a fosás a kultúra része? :D


amit a hordónénikről írtál, (az is) nagyon jó :)
igen, valszeg a frizura is fontos tényező a puffadt hulla életmód kialakításában. én klárika-frizurának hívom ezt :) szigorúan narancssárga, lila és cinóber változatokban.

ingyen jár hozzá egy ilyen ruha:

vagy esetleg egy csúnya lila kabát.


ahogy elnézem, te sosem leszel olyan. ez agyi elváltozás is. neked meg szuperegészséges a gondolkodásod. echt tiptop!

Jabba Light 2009.08.05. 16:04:08

hopp, a aképemet kimoderálta a bloghu

Fusi · http://fusi.inda.hu 2009.08.05. 16:21:19

Szegény disznót milyen céllal tetted ki?:) Nem is igénytelen állat, csak mivel képtelen izzadni, igy csak dagonyázással tudja lehűteni magát. Egyébként meg aranyos és állítolag okos állat. Ja és finom és egészséges is, amennyiben jól tartották:).

Jabba Light 2009.08.05. 16:42:01

@Fusi:


szegényke nem tehet róla, hogy ezek közül egyiket sem szimbolizálja :)

Jabba Light 2009.08.06. 14:26:17

egyébként én is bármikor voltam olaszba', mindig felszedtem 3-5 killát. pedig nem ettem többet. és pl rengeteget sétáltam, és napi 6 liter ásványvizet öntöttem magamba. na meg friss gyünit, jó minőségű kajákat, és nagyon fincsi borokat.

Na jó, legutóbb peruggiában megismerkedtem a porchetta nevű étellel :)
ami alapvetően ez:
seldelaterre.files.wordpress.com/2009/07/porchetta-photo.jpg

ezt rakják bele:
www.italianfoodforever.com/images/Blog/porchettasm2.jpg

:'-( arrivederci, porchetta!
süti beállítások módosítása